Su çiçeği hastalığı
Çocuk Hastalıkları 31.03.2025 12:19
4451 kez okundu

Suçiçeği virüs dediğimiz yüksek mikroplarla oluşan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık % 90 oranında 10 yaşın altında görülür. En sıklıkla rastlandığı yaşlar ise 2-8 yaş grubudur. Bununla beraber suçiçeği herhangi bir yaşta ortaya çıkabildiği gibi, yenidoğan evresinde ve yaşımın ilk yılında da görülebilir. Kuluçka devri 14-21 gündür. Hastalık genellikle Ocak ile Mayıs aylarında ortaya çıkar.

Suçiçeğinde bulaşma, hastalarla doğrudan yakın ilişkiye geçmekle ve hastanın öksürük ve aksırıkları ile etrafa saçılan virüs yüklü damlacıklarla olur. Hastalığın bulaşma süresi, döküntülerden 24 saat önce ve döküntülerin kepeklenmesinden 6-7 gün sonrasına kadardır.

Suçiçeği, hafif ateş, iştahsızlık gibi belli belirsiz ön belirtilerle başlar. Arkasından göğüsten ve sırttan başlayan kaşıntılı ortası soluk çevresi kırmızı, başlangıç döküntüleri ile ortaya çıkar. Bunlar kısa sürede kabarır, içi berrak sıvı ve hastalık etkenleri (virüsler) ile dolu inci tanesi gibi ortası göbekli içe çökük oluşumlara dönüşürler. Kısa zamanda koyulaşarak kabuklanıp, kepeklenirler. Genellikle yerinde nedbe bırakmadan dökülürler. Göğüs ve sırttan başlayan değişik yaştaki döküntüler, kollara, boyuna, yüze kulak içlerine, ağıza, damaklara, göze ve saçlı deri içine yayılırlar. İltihaplanan deri döküntüleri bazen deride derin izler bırakabilir.
Suçiçeği genellikle, kalıcı bir bağışıklık sağlar. Tekrarladığı söylenilen hallerde ilk hastalığın suçiçeği olup olmadığını araştırmak gerikir. Suçiçeği geçirmiş bir annenin bebeği yaşamın ilk üç ayında bu hastalığa karşı geçici bir korunmaya sahiptir.

Suçiçeğinde etkene yönelik bir sağıtma şekli ve aracı yoktur. Bakımda tüm çaba, belirtilere yöneliktir. Ateş yükselmelerinde, uygun dozlarda aspirin, kaşıntıya karşı ağızdan kaşıntı gidericiler ve deriye uygulanan losyonlarla yetinilir. Bebeklerin tırnaklarının kesilmesi de deri oluşumunlarının iltihaplanmasını önleme yönünden gerekli bir önlemdir. Derideki oluşumların iltihaplanmasında gereğinde uygun antibiyotiklere başvurulur.

Benzer Yazılar
2009 Aşı Takvimi
Çocuk Hastalıkları 3656
Çocuklarda Obezite Nedenleri
Çocuk Hastalıkları 3761
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.