Boyun Ağrısı
Bel Boyun Sağlığı 31.03.2025 12:19
6164 kez okundu

Boyun ağrılarınız mı var ? evet seslerini duyar gibiyim merak etmeyin herkes te var bu nedenle ben de öenmli bir alıntı yaparak sitemize önemli bilgiler ekledim buyurun faydalanın..

Medical Park Fatih Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzman Dr. İbrahim Halil Ural Haberbu okurları için kaleme aldı.

 

 

Boynumuz, başımız ile vücudumuz arasındaki bağlantıyı sağlar. Anatomik yapısı sayesinde başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar.  

Boyun omurları, diskler ve güçlü bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslar ile esneklik kazanır ve kuvvetlenir. Boyun omurgası içersinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik merkezi sinir sisteminin bir parçası olupu 2 cm kalınlığında ve beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten son derece önemli bir yapıdır. Boyunda omurilikten çıkan sinirler el ve kolumuzun hareketini, hissini ve kuvvetini sağlarlar.

 

Boyun 7 adet boyun omurundan oluşur. Boyun omurları arasında diskler bulunur. Diskler aslında omurların birbirine sürtünmesini engelleyen yastıkçıklardır.  Disklerin kenar bölgelerinde annulus fibrosus denen protein lifler, orta kısmında ise nucleus pulposus denen jöle kıvamında sıvı materyal vardır. Annulus fibrosusun görevi nucleus pulposusun yerinde tutmaktır. Zira annulus fibrosusda herhangi bir sebepten kaynaklanan yırtıklar boyun fıtıklarının oluşmasına sebep olabilir. Bu yapıdaki disklerin görevi üzerine düşen yük miktarını dengeli olarak alt bölgelere iletmektir.



Sağlıklı boyun dengeli ve ağrısız bir boyundur. Bu dengeyi sağlamak için boyun omurgasının anatomic ve fonksiyonel yapısı çok önemlidir. Anatomk veya fonksiyonel yapının bozulması ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler ortaya çıkar. 

 

Boyun ve boyundan kaynaklanan ağrıların birçok nedeni vardır. Şikayetleri ortadan kaldırabilmek veya hafifletebilmek için problemin kaynağının saptanması gerekir.

 

1) Duruş bozukluğu:

Sadece boyun değil tüm omurga ağrılarının en sık sebebi duruş bozukluğudur. Günlük hayatta uygun olmayan her yanlış hareket ve duruş; omur, disk, eklem ve bağ dokusunda problemlere sebep olur. Boyunda doğal eğimin kaybolması boyunu kötü kullanmanın en önemli bulgusudur.

 

2) Boyun incinmesi:

Boyunun imkan verdiği normal hareketinden daha fazla bir zorlama ağrılara neden olabilir. Araç içi trafik kazası, ani ters hareketler, travmalar sonrası boyundaki aşırı haraket ve zorlamadan dolayı boyun ve kol ağrısı oluşabilir. Geç dönemde bu tip olgularda bazen boyun  omurlarınının; aşırı hareketliliğine bağlı ağrı  ve instabilite görülebilir.

3) Boyun Tutulması, Kas spazmı:

Genellikle boyunu destekleyen kasların ani veya kronik bir şekilde aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması ve benzeri durumlar kas spazmına neden olabilir. Çoğu zaman basit tedaviler ile spazm
ve tutulma çözülmektedir.

 

4) Boyun Fıtığı:

Disk dokusunun omurilik ve kola giden sinirlere doğru taşmasıdır. Bası sonucu boyun veya kol ağrısı, kol kaslarında kuvvet kaybı, ellerde his kusuru, uyuşma ve el işlevlerinde beceriksizlik görülebilir. Çok ciddi basılarda omurilik yapısında meydana gelebilecek olan hasarlar idrar, büyükabdest kaçırma, yürüme bozukluğu gibi ileri yıllarda ortaya çıkabilen problemler gözlenebilmektedir.

 

 

5) Diskte dejenerasyon, Kireçlenme:

Yaşın ilerlemesi, omurganın kötü kullanılması sonucu kemik yapıda, bağlarda ve disklerde yıpranma başlar. Diskin ve çevre dokularının yapısı bozulur ve osteofit denen kemik çıkıntıları oluşmaya başlar. Dokularda ortaya çıkan bu bozukluklar çeşitli mekanizmalar ile ağrı duyusunu ve hareket kısıtlılığını ortaya çıkarmaktadır.

 

6) Gerilim, stres, sigara:

Uzun süren ağrılarda psikolojik komponentler sürece dahil olduğu takdirde kronik ağrılar ortaya çıkar. Hatta bazı durumlarda ağrıyı ortaya çıkaran sebep ortadan kalksa da hasta ağrı hissetmeye devam edebilir. Sigara ve benzeri alışkanlıklar ise dolaşım bozukluğu yaratarak kas beslenmesini bozması ve daha birçok sebep ağrının ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

 

7) Omurga kanalında daralma :


Omuriliğin ve/veya sinirlerinin geçtiği kanalların daralması ve omurilik beslenmesinin bozulması ile seyreder. Genel olarak ellerde uyuşma, beceriksizlik gibi şikayetlerle kendini belli eder. Hastalığın erken dönemde tespit edilmesi ve erken tedavi gereklidir.

 

8) Romatizmal Hastalıklar:

Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokuları hasara uğrar. Boyun hareketlerinde kalıcı kısıtlılık yapabilir. Sabahları görülen yarım saatten fazla süren eklem sertliği ve hareket zorluğu romatizmal hastalıklar için tipiktir.

 

9) Osteoporoz, kemik erimesi:

Kemiklerde mineral kaybına, kemik yoğunluğunda azalmaya ve kemik dayanıklılığını azaltarak kolay kırılmaya neden olabilir. İleri dönemlerde duruş bozukluğu, kırık gibi durumlara neden olarak ağrı oluşturabilir.

10) Omurga kırıkları, omur kayması:

 11) Kol ve el sinirlerinin sıkışması:

Boyunda omurilikten çıkan sinirler ele doğru giderken yolu üzerinde kemik ve yumuşak doku tarafından sıkıştırılabilir. Buradaki sıkışma sonucu el ve kollarda kuvvetsizlik, uyuşma ve ağrı oluşur. Özellikle elin ilk 3 parmağında geceleri görülen uyuşma "karpal tünel sendromu" için tipiktir.

 

Diğer nedenler :

Tümörler, omurilikte yarıklar oluşturan "Syringomyeli", kemik enfeksiyonları (tüberküloz, bruselloz), omuz ekleminden kaynaklanan (Bursitis, Kapsülitis, Tendinit) ağrılar gibi bir çok sebepler boyun ve çevresinde ağrı oluşturabilir.

 

Tanı

 

Boyun ağrılarınının sebeplerini öğrenmek, nedenleri araştırmak ve tedavi olmak için mutlaka doktora başvurmak ilk kuraldır. Hastalara çevrelerinden ve daha önce benzer ağrılar yaşayanlar tarafından birçok önerilerde bulunulmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her ağrının sebebi farklı olabilir ve bir hastalıkta önerilen tedavi diğer bir hastalıkta hiç uygun olmayabilir. O nedenle doktor muayenesi ve önerileri en önemli noktadır. Tanıda hastalığın öyküsü, hastanın muayenesi ilk basamak olmakla birlikte doktor ihtiyaç duyduğu durumlarda bir takım tetkiklerle tanısını güçlendirme yoluna gidebilir. Bu tetkikler bir takım kan tetkikleri ile birlikte, direk röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR) veya sinirlerin sağlamlığını ölçmek için EMG olabilir.

 

Tedavi

Ameliyatsız veya ameliyatlı birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Hastanın muayene bulguları ve tetkik sonuçlarına gore tedavi yöntemine hasta ve doktor birlikte karar vermelidirler. Ameliyatsız tedaviler kabaca aşağıdaki gibi sıralanabilir.


Yatak istirahatı: 2-3 gün yarı yatar pozisyonda boyun eğriliğine uygun ince yastıkla istirahat konservatif tedavinin ilk aşamasıdır.
İlaçlar: Ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar, kas gevşetici kullanılabilir.
Boyunluk: Boyunluk genellikle akut ağrılı dönemin ilk 2 haftasında dinlendirme ve hareketi kısıtlamak için önerilmektedir. Uzun süreli boyunluk takılması boyun kaslarında erime ve kuvvetsizlik geliştirebilir. Geç dönemde mutlak boyun egzersizlerine önem verilmelidir.
Fizik tedavi: Son derece faydalı olabilen bir tedavi yöntemidir. Boyun ağrısı olan hastaların büyük kısmı fizik tedavi ve diğer tedavilerin uygun kombinasyonu kullanılarak ameliyatsız tedavi edilebilmektedir.
Manuel terapiler: Masaj, manipülasyon gibi bir takım yöntemlerdir. Her ne kadar çıkıkçı, kırıkçı gibi insanlar mevcut olsa dab u uygulamaların önemli komplikasyonları olması bunların uzman doktor tarafından uygulanması doğrudur.

Enjeksiyon tedavileri: Ağrıya neden olan yerin bulunup, oraya ağrıyı algılamayı
engelleyen ilaçların verilmesidir. Tedavi dışında tanı koymakta da yardımcıdır.
Akapunktur ve biyolojik geri iletim (Biyoenerji): Günümüzde kısa süreli düzelme sağlamakla birlikte; boyun ağrılarının tekrarını önlediği ve düzelmeyi hızlandırdığı kanıtlanamamıştır.
Güçlendirme egzersizleri, Aerobik: Boyun ağrısının tedavisinde ve korunmada çok önemlidir. Boyun eğriliğinin düzeltilmesinde yardımcı olur

Sonuç:

Boyun ve boyun problemlerine bağlı ağrılar nüfusun yarısından fazlasında hayatlarının bir döneminde rastlanan yaygın şikayetlerdir. Çok basit sebeplerden çok ciddi sağlık problemlerine kadar bir çok hastalık sözkonusu olabilir. Bu nedenle doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin.

Tavsiyeler :

Sağlıklı bir boyuna sahip olmak için bir takım basit önlemler mevcuttur.

 

1.  Bir kaçgünü geçen veya tekrar eden ağrılarda doktorunuza başvurmakta geç kalmayın.

  1. Ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. 
  2. Eşyaları başınızn üzerine kaldırmamaya çalışın. Başüstü seviyelerdeki aktiviteler için basamak kullanmanız daha doğru olur.
  3. Boyununuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın.
    Masa başı veya sabit pozisyonda kalmak zorunda olduğunuz bir işiniz varsa
    30 dakikada bir pozisyon değiştirin ve basit boyun ve omuz hareketleri yapın.
  4. Telefonu konuşurken boyun-omuz arasına sıkıştırmayın.
  5. Otururken belinizi, sırtınızı, boynunuzu ve omuzlarınızı arkanıza yaslayarak oturun. Çalışma şartlarınızı ve pozisyonunuzu iyi düzenleyin.

Düzenli egzersiz ve spor yaparak hareketliliğinizi arttırın.

Haberbu dan alıntı

 

Boynunuza ve size sağlıklı yaşamlar…

Benzer Yazılar
Bel Ağrısı Çekiyorum
Bel Boyun Sağlığı 4692
Baş Bel Boyun Ağrısı
Bel Boyun Sağlığı 5340
Boyun Fıtığı Egzersizler Belirtiler
Bel Boyun Sağlığı 12171
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.