Çocuk Gelişimi Çocuklarımıza Nasıl Davranmalıyız
Anneyiz 31.03.2025 12:19
4790 kez okundu

 

Çocuk Gelişimi Çocuklarımıza Nasıl Davranmalıyız

 

PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ GELİŞTİRİLMELİDİR

Yaratıcılık kendiliğinden oluşmaz. Cesaretlendirme ve yol gösterme aracılığı ile zamanla yaşam biçimi halini alır. Uzmanlara göre yaratıcı kişiler; karşılarına çıkan fırsatlardan yararlanır, problemleri yenmek için yeni çözüm yollan bulur, sorgular, araştırma ve deneyler yaparlar. Ayrıca sorgular, dikkatlerini bir konu üzerinde uzun süre tutabilir, keşfeder, çevrelerini biçim ve mekan ilişkisiyle görebilirler. Kendilerine güvenirler, bağımsız olurlar. Dengeli ve coşkulu, akıllı ve duyarlı bireylerdir.

Hemen her çocuk, yaratıcı olabilme yeteneği ve isteği ile doğar. Bu yeteneği ortaya çıkarmaya çalıştığınızda o da kendi potansiyelini gerçekleştirecektir. Gelecekte seçeceği meslek ne olursa olsun, ondaki yaratıcılığı desteklemeniz hayatını daha da zenginleştirecektir.

 

YARATICILIÐI NELER ENGELLER?

Uzmanlara göre; aşın eleştiri, söylediklerini alaya almak, fantezilerinin ve soru sormalarının yersiz engellenmesi, yaratıcı davranışlarının ödüllendirilmemesi, otoriter ve baskıcı bir tutum izlenmesi, çocukların yaratıcılıklarını engelleyecektir. Ayrıca başka çocuklar ile kıyaslanmaları da üzerlerinde olumsuz etki yaratacaktır.

 

ONU ÖZGÜR BIRAKIN

Yaratıcılığı gelişsin istiyorsanız öncelikle çocuğunuzu bir birey olarak kabul etmeli ve öyle davranmalısınız. Onu özgür bırakmalısınız. Gerek davranışlarınız, gerekse alışkanlıklarınızla ona iyi bir model olmalısınız. Unutmayın, yapamadığınız şeyleri ondan beklemek haksızlık olacaktır! Çocuğunuzla daha fazla vakit geçirmeli, daha çok şey paylaşmalısınız. Yaratıcı düşüncelerini ödüllendirmelisiniz. Hata yapma hakkı tanımalısınız. Yeni fikirlere açık olmasını sağlamalısınız.

 

MAKAS KULLANMAK BÜYÜK BİR ADIMDIR

Pek çok çocuk, üç yaşma kadar iki elini de kullanabilir. Bu yaşlarda bir boya kalemini daha iyi kontrol eder. Boş bir kağıda pek çok çizgi, nokta ve daire çizebilir. İçlerini boyayabilir. Dışarı taşırması hiç önemli değil, onu rahat bırakmalısınız. Ayrıca sizin gözetiminizde makas da kullanabilir. Gazete ya da dergi sayfalarından fotoğraflar kesebilir. Makas kullanmak öngörü, ustalık ve konsantre olmayı kapsayan bir harekettir. Çocuğunuz makas kullandığında ileriye doğru büyük bir adım atmış olacaktır.

 

BIRAKIN OYUNLAR ÜRETSİN

Çocukların hayal güçleri müthiştir! Ona boş bir karton kutu verebilirsiniz. Sonra ne yapacağını uzaktan izleyebilirsiniz. Belki kutuyu boyayıp bir eve dönüştürecek, belki de içine girip onu bir arabaya ya da uzay gemisine çevirecek.

 

 

ÇOCUÐUNUZUN YARATICILIÐINI GELİŞTİRMEK İÇİN

Uzmanlar, çocukların yaracaklarını geliştirmek İçin ailelere şunları öneriyor:

 

          Birlikteyseniz ve kendi uydurduğu bir oyunu oynuyorsa, size söylediğini yapmalı bir şeylerin nasıl olması gerektiğini söylememelisiniz,

 

          Değişik kalınlıkta pastel boyalar, parmak boyalar, sulu boya ve hamurlar çok hoşuna gidecektir,

 

          Oyunlara mizah öğesi katabilirsiniz, buna bayılacaktır,

 

          Çocukların kum, çamur, toprak, çim gibi doğal maddelerle uğraşması yaratıcılıklarını artıracaktır,

 

          Çok yönlü düşünmelerini sağlamak İçin İlk akla gelen çözümü hemen kabul etmemelisiniz,

 

          Hayal gücünü kullanarak kendi hikayesini yaratmasına yardım etmelisiniz,

 

          Siz mutfakta yemek hazırlarken o da size eşlik edebilir, sebze ya da meyve dilimlerinden değişik yiyecekler yapabilirsiniz,

 

          Birlikte puzzle yapabilir, legolarla oynayabilirsiniz,

 

          Renkli el işi kağıtlarını kullanarak hayvan, çiçek gibi çeşitli figürler kesebilirsiniz. Sonra da bunlarla odasını süsleyebilirsiniz,

 

          Yaptığı resimleri evinizde sergileyebilirsiniz,

 

         Çocuğunuz sevdiği bir aktiviteye devam ettiği için onu övebilirsiniz.

 

 

Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.