Klima Çarpması Klima Felci
Sağlıklı Hayat 31.03.2025 12:19
7496 kez okundu

Klima Çarpması Klima Felci

Konu insanın sağlığı olunca biraz daha dikkatli davranmak ve bazı teknolojik aletleri sorgulamak gerekiyor.

Her şeyin fazlası ve bilinçsiz kullanımı zara getiriyor elbette.

Bu sayfamızda önemsizmiş gibi görünen fakat oldukça önemli sağlık sorunlarına neden olabilen klima rahatsızlıklarından bahsedeceğiz.

Olabildiğince doğal havalandırmadan faydalanmak gerekiyor galiba; çünkü klimaların bilinçsiz kullanımdan doğan olumsuz haberler her geçen gün artmakta.

Bilinçsiz klima kullanımının çeşitli rahatsızlıklara hatta felce bile neden olabileceği uzmanlar tarafından bildirilmekte.

Uzmanlar sıcak havanın artmasıyla birlikte kullanım sıklığı artan klimanın, kontrolsüz kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade diyor.

 

Pek çok kişinin "klima çarpması" denilen rahatsızlığa yakalanmakta, klimanın üflediği serin havanın karşısında durulmaması gerekmektedir.

 

* KLİMANIN DOÐRUDAN KARŞISINDA DURMAYIN

Uzmanlar, soğuk havanın sürekli aynı yönden gelmemesi ve ortama homojen olarak dağılmasının kişilerin sağlığı açısından önemli olduğunu vurguluyor.

Sıcak havadan klimalı ortama girince vücudumuzda aniden buharlaşma meydana geliyor. Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olmaktadır. Özellikle kas-iskelet sistemi ağrıları ön plana çıkabilir. Klimanın doğrudan üzerimize üflediği ortamlarda ciddi ağrılar oluşabilir.

 

* KULAK RAHATSIZLIÐI GEÇİRENLERDE FELCE GİDEBİLİR

Çocuklar ve yaşlılar daha çabuk hastalıklara maruz kalmaktadırlar.

Özellikle çocuklar ve yaşlılar aniden soğuk ortama girince vücut dirençleri düşüyor. Bu da hastalanmalarını kolaylaştırıyor. Öte yandan orta kulak rahatsızlığı geçirmiş kişilerde ise yüz felci ve işitme sorunlarına yakalanma riskini artırıyor.

Uzmanlar bu tür olumsuz etkilerin görülmemesi için olabildiğince doğal havalandırma yapılmasını önermekteler.

Çok gerekmedikçe klima yerine mekandaki pencere ve kapıların açılarak ortamın havalandırılması daha uygundur. Klimanın, araç içinde, camlara ya da ayaklara, ev ya da iş yerlerinde de doğrudan yüze denk gelmeyecek, ortama gelecek şekilde ayarlanması, olası hastalıklara karşı koruyucu bir yöntem olacaktır. Ayrıca, klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli. Nem düzeyi yüzde 50 olmalı. Ayrıca aşırı terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı da baş ve kas ağrısına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda bol su içmeli, tuz miktarı doğru ayarlanmalıdır.

 

Benzer Yazılar
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.