Pratik Bilgiler
Pratik Bilgiler 31.03.2025 12:19
24152 kez okundu

yağ kullanırken Ne yapılır ?

Çiğ yenen sebze ve otlar, bol yağ emdikleri için pişirirken, bol sıvı yağ kullanmalısınız. Fakat, pişmiş yiyeceklerin yağın içinde yüzmemesine dikkat etmelisiniz. Çünkü pişen besinin emme gücü çok azdır. Yağlı yiyecekleri kuvvetli ateşte pişirmemelisiniz. Aksi halde sindirim zorluğu çekebilirsiniz.

Yağ lekeleri İÇİN :

Duvar kağıdının üzerindeki lekeler hiç de hoş olmayan bir görüntü oluşturur. Bunu çıkarmak için, orta kalınlıkta bir kağıdı lekenin üzerine tutup, ütüyle bastırın. Yağ lekesi kağıda çıkar ve duvar kağıdınız da eskisi gibi güzel bir görünüm kazanır.

Yağ lekelerine ütü uygulaması

Giysilerdeki yağ lekelerini çıkarmak sanıldığı kadar zor değildir. Lekeli kısmın üzerine kalın kese kağıdı koyun ve sıcak bir ütüyle lekenin üzerine bastırın. Leke, kağıda çıkar ve kumaş temizlenmiş olur. Çıkmadığı takdirde işlemi tekrarlayın.

Yağ lekesi

Genelde masa örtüsünün üzerine yağ damlayınca yapılan ilk şey, onu sıcak suyla yıkamak olur. Oysa bu şekilde leke çıkmaz. Bunun yerine lekenin üzerine bir miktar nişasta ya da un koyup, bir kaç saat bekletin. Daha sonra deterjanlı ılık suyla yıkayın. Lekeden iz kalmayacaktır.

Yağ sorunu

Fazla yağlı yiyeceklerin zararı herkesce biliniyor. Yemek pişirirken kullanacağınız tencerenin dibine bir kat yağ sürerseniz, hem yemekleriniz lezzetli olur hem de fazla yağ tüketmemiş olursunuz.

Yağ şişeleri

Evde yağ şişelerinize damak zevkinize göre ekleyeceğiniz defne yaprağı, ıtır vb. baharatlarla ayrı bir tat kazandırabilirsiniz.

Yağ şişelerini kolay temizlemek için

Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın. Bu işlemi yaptıktan sonra şişeyi yıkadığınızda lekesiz ve tertemiz olduğunu göreceksiniz.

Yağda tavuk kızartmak

Biraz un, iki tatlı kaşığı karbonat veya bir kahve kaşığı tarçın karıştırabilirsiniz. Tavuğu böylece bir saat beklettikten sonra kızartmaya başlayın.

Yağı fazla kızdırmayın

Yemek yaparken, yağın eritildiği tariflerde yağın fazla kızmamasına özen gösterin. Aksi halde, yağa yanık kokusu siner ve bu koku yemeklere de karışır. Böylece yemeğinizin lezzetinde bozulmalar olur. Bunun için, yağ eriyince kavuracağınız malzemeyi hemen katmanız en doğrusu.

Yanık tencereler için

Yemeği ocakta unuttuğunuz zaman sadece yemek yanmakla kalmaz tencere de bundan nasibini alır ve kullanılmaz hale gelir. Yanık tencereyi tuzlu suyla doldurun ve içine dilimlenmiş bir soğan atın. Bu şekilde suyu kaynatın ve ocaktan indirdikten sonra, tencereyi birkaç saat bekletin.

Yapışan üzümler

Kuru üzümler uzun süre saklandığında birbirine yapışır ve lezzeti bozulur. Bunu önlemek için, kuru üzümleri havası alınmış bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Üzümler çok sertleşirse üzerine sıcak su gezdirin. Daha sonra kağıt havlu koyup, kurulayın.

Yapışmayan omlet

Bazen, omlet yaparken diğer yüzünü çevirmekte zorlanabilirsiniz. Hatta bu yüzden omletin şekli bile bozulabilir. Böyle bir durumda tava yeterince kuru değil demektir. Omlet yapmadan önce tavayı iyice yıkayıp kurularsanız böyle bir sorunla karşılaşma riskiniz de olmaz.

Yapma çiçekleri temizlemek için

Özellikle salona hoş bir görüntü veren yapma çiçekler zamanla tozlanır. Temizlemek için bir torbanın içine çeyrek çay fincanı tuz boşaltıp, çiçekleri içine koyun. Daha sonra torbanın ağzını kapayın ve sallayın. Böylece çiçekleri silme derdinden kurtulmuş olursunuz.

Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsaniz

Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız firına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin. Böylece çok daha lezzetli olacaktır.

Yedek bakliyat

Fasulye veya nohut yapmaya karar verdiğinizde bu ancak ertesi gün gerçekleşir çünkü bu bakliyatlar geceden ıslatılmalıdır. Bir sonraki uygulamanızda rahat etmek ve dilediğiniz gün bu yemekleri pişirmek istiyorsanız gerekli olandan bir misli fazlasını ıslatın. Kullanacağınız miktarı ayırdıktan sonra geri kalanını plastik bir torbaya koyup buzluğa yerleştirin. Artık "ıslama" sorununuz kalmayacak. hava almayacak şekilde koyarsanız daha uzun süre taze kalır...

Yemeğin dibi tutarsa

Eğer özene bezene hazırladığınız yemeğin dibi tutarsa, sakın çöpe atmayın. Lavabonun içini soğuk suyla doldurun. Sıcak tencereyi kapağını açmadan suya koyup, 15 dakika bekletin. Daha sonra yemeği başka bir tencereye alın. Soğuk su yemeğin yanık tadını alacaktır.

Yemeğin taşmaması için

Kaynamakta olan yemeğin suyu taşınca hem fırın hem de tencere kirlenir. Bunu önlemek için tencerenin ağzına bir miktar zeytinyağı sürün. Kaynayan yemek suyu taşmayacaktır.

Yemek kokuları

Mutfaktaki yemek kokuları bazen dayanılmaz olur. Fakat bunu gidermek hiç de zor değil. Bir tencereye ya da cezveye bir çay fincanı su ve bir yemek kaşığı sirke ilave edip ocakta birkaç dakika kaynatın. Böylece ağır yemek kokularından kurtulursunuz.

Yemek taşıyorsa

Yemek yaparken, suyun taşması kadar can sıkıcı birşey yoktur. Çünkü, hem yemek ziyan olur, hem ocak, hem de tencere kapağı batar. Bunu önlemek için, tencerenin ağzını alüminyum folyo ile kaplayın. Üzerine tencere kapağını örtün. Böylece yemeğin taşmasını ve etrafın batmasını önlemiş olursunuz.

Yemek yağlı ise

Sıcak etli yemeğin yağını fazla kaçırdıysanız hiç üzülmeyin. Yemeğin soğumasını ve yağın katılaşmasını bekleyin. Sonra servis kaşığıyla yağları tencerenin üzerinden alın. Fazla yağların yemeğin tadını bozmasını bu şekilde önleyebilirsiniz.

Yemek yanarsa

Yemeği ateşte unuttunuz ve yandı. Yemeği çöpe atmanıza gerek yok. Tencereyi hemen soğuk su doldurduğunuz büyük bir tencereye ya da lavabonun içine koyun. Yanmış yerlerinden alarak başka bir tencereye alın. Biraz yağ, biraz su ekleyin ve bir taşım kaynatın.

Yemek yaparken

Yeni bir yemek tarifini deniyorsunuz. Tam işinizi yarılamışken bir malzemenin eksik olduğunu farkettiniz ve onu mutfağınızda bulamadınız. Yemeğiniz yarım kaldı. Böyle bir durumla karşılaşmamak için, önce yapacağınız yemeğin malzemelerini mutfak tezgahına dizin. Her şeyin tamam olduğunu gördükten sonra yemeği hazırlamaya başlayın.

Yemekler tuzlu olduysa

Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

Yemeklerdeki içkiler

Özellikle et yemeklerine katılan içkiler, hem etin daha iyi pişmesini hem de lezzetinin artmasını sağlar. Fakat, pişmekte olan bir yemek ya da tatlıya eklenecek şarap, likör ya da benzeri içkiyi kullanmadan önce mutlaka ısıtmanız gerekir. Aksi halde yemekle içkinin tadı tam olarak bütünleşmez.

Yemeklerdeki yağ

Pişirilerek yenen taze sebze ve otlara bol sıvı yağ koyabilirsiniz. Bunlar yağı emerler. Fakat konserve sebzelerin yağ içinde yüzmemesine dikkat edin. Çünkü konserve sebzelerin emme gücü daha azdır. Yağı fazla emmemesi yemeğin kötü görünmesine neden olur.

Yemekleri atmayın

Özene bezene yaptığınız yemeğin hepsi yenilmezse, sakın çöpe dökmeyin. Çünkü bu yemek artıklarından bile faydalanabilirsiniz. Bunun için, artan yemeklerinizi küçük torbalara koyuıp, buzluğa yerleştirin. Çorba yapacağınız zaman, dolaptan çıkarıp çorbaya katın. Lezzetine doyamayacaksınız.

Yemekleri saklarken

Alüminyum folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır. Yiyeceklerin üzerine mat olan tarafı temas etmelidir; zira parlak taraf oksitlenebilir.

Yemeklerin lezzetli olması için

Yemeklerin değişik bir tada ve kokuya sahip olması için, sıvı yağın bulunduğu şişenin içine güzel kokulu otlar ilave edin. Otlar şişe içinde durdukça kokusu yağa geçecek ve böylece yemekleriniz hem çok daha lezzetli olacak, hem de daha güzel kokacaktır.

Yemeklerin tadı, tuzu

Yemek pişirirken çorbaları ve sulu yemekleri ocağa koyar koymaz, etleri ise ocaktan indirmeden hemen önce tuzlamaya dikkat etmelisiniz.

Yeni bir tava satıin aldığınızda

Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın. Bu işlem ilerde kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir.

Yeşil fasulyeleri haşlarken

Haşladığınız yeşil fasulyelerin rengini kaybetmemesi için tencerenin ağzını kapatmayın.

Yeşil patates

Patatesleri uzun süre beklettiğinizde üzerinde yeşil lekeler oluşur. Bu yeşil kısımlar "solanin" isimli bir zehir içerir. Bu zehir mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açar. Bu yüzden böyle patatesleri bu kısımlarını çıkararak da olsa kullanmayın.

Yeşil sebzeler

Marul, semizotu gibi sebzeler çok lezzetli olmalarına karşın üzerlerine yapışan kum ve çamurlarıyla bizi epey uğraştırırlar. Eğer bu sebzeleri yemekte ya da salatada kullanmadan yarım saat önce suya yatırırsanız kumları ayrılır. Böylece siz de tek tek hepsini temizlemek zorunda kalmazsınız. 

Yeşilliklerinizi uzun süre korumak için

Yeşillikleri canlandırmak için 2 çorba kaşığı limon suyu katılmış buzlu su dolu bir kaba yeşillikleri yerleştirin. Üstünü kapatıp buzdolabında bir saat bekletin. Eskisine göre daha canlı hale geldiklerini göreceksiniz.

Yırtılan bulaşık eldivenleri

Eldiven takmadan bulaşık yıkayamıyorsunuz. Fakat, tırnaklarınızın uzun olması eldivenlerin çok çabuk yırtılmasına neden oluyor. eldivenlerin iç kısımlarına pamuk parçaları yerleştirirseniz, yırtılmasını engellersiniz.

Yiyecek kaplarını kullanın

Dışarıdan aldığınız yiyeceklerin plastik kaplarını atmayın. Bu kapları faydalı bir şekilde kullanabilirsiniz. Mesela, yiyecekleriniz bittikten sonra bu plastik kaplarından, saksı altlığı olarak yararlanabilirsiniz. Üstelik bu, saksıların daha temiz görünmesini sağlar.

Yiyecekleri saklarken

Pişirdiğiniz yiyecekleri sıcakken buzdolabına koymayın. Soğumasını bekleyin. Sıcakken dolaba koyduğunuz yiyecekler, dolabın ısısını yükseltip, diğer yiyeceklerin bozulmasına neden olur. Ayrıca dolapta buharlaşma yaparak, dolabınızı da bozabilir.

Yiyecekleri yapıştırmadan...

Teflon yemek kapları genelde yiyecekleri yapıştırmaz. Sık kullanımlardan sonra teflon yemek kapları bu özelliğini kaybedebilir. Yiyeceklerin yapışmaması için, kabın içine su koyup, bir tutam tuz atın. Tuzlu suyu kabın içinde 5 dakika süreyle kaynatın. Yapışmaz teflon kabınız, yine o eski yapışmaz özelliğini kazanacaktır.

Yiyeceklerin kurtlanmaması için

Kuru fasulye, mercimek, pirinç, kuru bakla ve benzeri yiyeceklerin kurtlanmaması için, bunları sakladığınız kavanoz veya kutuların içine birkaç diş sarmısak atın. İşe yaradığını göreceksiniz.

Yoğurtlu çorbanın tuzu

Yoğurtlu çorba yaparken tuzunu mutlaka en son olarak katmalısınız. Eğer çorbanın pişirilmesi esnasında tuz katarsanız yoğurdun kesilmesine yol açarsınız. Böylece hem çorbanızın kıvamı, hem de lezzeti istediğiniz gibi olmaz. Çorba da ziyan olmuş olur.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız

Yoğurttan daha fazla yararlanmak istiyorsanız suyunu atmayın. Yoğurdun tüm mineral ve vitaminleri bu suyun içinde bulunmaktadır.

Yumurta çırparken

Yumurta çırpmanın da püf noktaları var. Eğer yumurtayı alüminyum kapta çırparsanız siyahlaşır. Fakat porselen kapta hafif ısıtarak çırparsanız, kararmasını önlersiniz. Üstelik, bu şekilde çırptığınız yumurtayı kattığınız kek ve kurabiyeler çok daha güzel kabarır.

Yumurta haşlarken çatlamaması için

Yumurtayı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.

Yumurta kabuğuna dikkat

Yumurta kırdığınız zaman, yumurtanın kırılan kabuğunun parçaları kabın içine düşebilir. Kabın içinden kırıkları almak için kaşıkla deneme yapsanız bile sonuç başarısız olur. Oysa yumurta kabuklarını toplamanın en iyi yolu, kaba bir parça ekmek atıp kabukları onunla toplamaktır. Yumurta kabukları ekmeğe yapışır.

Yumurta keserken

Katı yumurta keserken birr türlü düzgün dilimleyemiyorsanız ve mutlaka parçalanıyorsa  işte size çok kolay bir yöntem; kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Sonra yumurtayı kesin. Böylece yumurtayı düzgün dilimlemiş olursunuz.

Yumurta saklarken

Yumurtaları karton kaptan çıkarmadan buzdolabında muhafaza ederseniz, yumurtalar 3 hafta taze kalır. Buzdolabının yumurta rafına koyduğunuz yumurtalar, birkaç günden fazla dayanmaz.

Yumurta sarısını ayırmak için

Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını akından ayrı kullanmanız gerekir. Yumurtayı altında bir kap olan huninin içine kırarsanız, yumurta akı huniden akar, sarısı ise hunide kalır. Böylece kolaylıkla yumurta sarısını akından ayırmış olursunuz.

Yumurta taze mi?

Kahvaltının vazgeçilmezi olan yumurtayı faydalı bir besin olarak tüketmek için, muhakkak taze olanını tercih etmelisiniz. Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak içinse, su dolu bir kaseye koyun. Suda yüzüyorsa bayat, dibe çöküyorsa taze demektir.

Yumurta yaparken

Çılbır yaparken, suya mutlaka birkaç damla sirke atın. Böylece, yumurtanın akının dağılmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca, yumurta haşladıktan sonra, kabuklarını soymakta zorlanıyorsanız soğuk suya batırıp, bu işlemi de kolaylaştırmış olursunuz.

Yumurta yerken

Günlük, taze yumurtayı rafadan olarak yemeye dikkat edin. Taze yumurta kaynar suda çatlar, beyazı dışarı çıkar. Yumurtayı yıkamadan saklayın. Yıkama ve fırçalama yumurtanın üzerindeki koruyucu tabakayı yokeder

Yumurtaları kaynatırken

Yumurtanın kaynarken patlamaması için yumurtanın tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeri girer ve yumurtanın patlamasını önler.

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için

Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.

Yumurtaların tespiti

Buzdolabınızda duran yumurtaların çiğ mi yoksa haşlanmış mı olduklarını anlamak için önerimiz olacak. Yumurtayı düz ve sert bir yüzey üzerinde yana doğru hızlıca çevirin. Çiğ yumurta düzensiz, pişmiş yumurta ise düzgün hareketlerle döner.

Yumuşak bir kek

Yapımının kolay oluşu nedeniyle canımız tatlı istediğinde de, misafir geldiğinde de en çok tercih ettiğimiz hamurişi kektir. Özellikle hindistancevizli kek yaparken daha yumuşak olmasını istiyorsanız, hindistancevizini kek malzemesine eklemeden önce bir saat süt dolu bir kapta bırakı

alıntı

Benzer Yazılar
Yorumlar (6)
nermin

31.03.2025 12:18

buzdolabı kokusndan kurtulmak isteyen varsa ağzı açık bir süt koyun kokusu gider
SILA

31.03.2025 12:18

EĞER YEMEĞİNİZ FAZLA YAĞLI İSE ÜZERİNE BİR MARUL YAPRAĞI KOYUN YAĞINI ALIR , EĞER YEMEĞİNİZ FAZLA TUZLU İSE YARIM PATATES KOYUN TUZUNU ALIR ...
NURAN

31.03.2025 12:18

SAĞ OLUN KIZLAR BUNLARI BİLMİYORDUM
ACABA BİLDİĞİMİZİ SANDIĞIMIZ AMA BİLMEDİĞİMİZ NELER NELER VAR
KAZIMMMM

31.03.2025 12:18

BULGUR , PRİNÇ , FASULYE , GİBİ KURU BAKLİYATLARINIZIN BOZULMAMASI İÇİN ÜZERİNE YANİ KAVANOZUN İÇİNE BİRAZ TUZ VE BİR DİŞ SARMISAK KOYUN HİÇ BOZULMAZ VE KURTLANMAZ BU BİLGİDE KAZIM ABİNİZDEN SİZE HEDİYE HADİ BAKALIM
nature97

31.03.2025 12:18

acaba sarımsaklar soyulup mu konacak bakliyatların içine
sude

31.03.2025 12:18

ya mercimek çorbası yaptım dibin tutturmuşum kokusu var yanık kokusunu ve tadını nasıl giderebilirim acil cevap lütfen
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.