Cinsel Terapi - Cinsel Sorunlar Psikolojik Olabilir mi?
Cinsel Sağlık 31.03.2025 12:19
5305 kez okundu

Cinsel Sorunlar Psikolojik Olabilir mi?

Prof. Dr. Halim Hattat: Cinsel sorunlar şeker hastalığı, kalp-damar problemleri, nörolojik sorunlar gibi pek çok sağlık sorununda ortaya çıkabiliyor. İlaçların yan etkisi olarak veya sigara-alkol gibi hayat tarzı alışkanlıkları nedeniyle de görülebiliyor. Ancak psikolojik faktörler de çok önemli. Kişilik çatışmaları, cinsel bilgisizlik, yetiştirilme tarzı, sosyal tutumlar gibi faktörler cinsel sorunların hazırlayıcısı veya ortaya çıkaran sebebi olabilir. Ayrıca cinsel sorunlar tamamen organik nedenlere bağlı olsa bile kişilerde kendine güven eksikliği, performans endişesi, depresif ruh hali, stres, ilişki sorunları gibi etkilere yol açabilir.


Cinsel Terapi Nedir?

Prof. Dr. Halim Hattat: Biz cinsel sorun yaşayan hastalarımızı mutlaka psikolojik değerlendirmeden geçiriyoruz. Bazen cinsel sorunlar kişilik problemlerine veya ilişki sorunlarına yol açıyor. Bunların anlaşılması için psikologumuzla birlikte hastayı değerlendiriyoruz. Eğer hastada böyle faktörler varsa o zaman cinsel terapi uyguluyoruz. Cinsel terapi cinsel işlev bozukluğunun giderilmesinde ve yanlış cinsel davranışların düzenlenmesinde kendine has özel terapi teknikleri olan bir tedavi şeklidir.

Amacı Nedir?

Prof. Dr. Halim Hattat: Cinsel terapide aslında hastaların bu psikolojik faktörlerin üstesinden gelmesi amaçlanır. Hastanın sorununu kabul etmesi, hastaya egzersizlerle sorununun üstesinden gelmesine yardım edilmesi ve kişinin gerçekliğe uygun hale getirilmesi amaçlanır. Cinsel terapide terapistin yeri daha fazladır. Aktif tedavi sürecinin içinde hastayla birlikte çalışır. Bu da tedavi sürecinde hastaya hem hız hem de rahatlık kazandırır.

Hangi Psikolojik Faktörler Önemli?

Prof. Dr. Halim Hattat: Geçmiş yaşantıları, çocukluğu, ilk cinsel ilişkisi, cinsel deneyimleri, cinsel travmaları, negatif yaşantıları, cinsel bilgilerini kimden ne şekilde aldığı bizim için önemli veriler. Tabii hastanın yaşı, ilişki durumu, süre giden ilişkisindeki sorunlar da önemli.

Cinsel Terapide Neler Uygulanır?

Prof. Dr. Halim Hattat: İlk kez görüşmeye gelen bir hastada organik nedenleri inceledikten sonra psikologumuz hastadan genel bir bilgi alır, bazı psikolojik testler yapar. Gerektiğinde hastanın partneriyle de konuşur. Bu şekilde hastaya sorunu açık ve net bir şekilde tanımlanır. Hastadaki cinsel sorunların gelişmesinde hangi faktörlerin rol oynadığı belirlenir. Daha sonra tedaviye geçilir. Hasta yaşadığı sorunla ilgili kendini nasıl tanımlıyor diye bakılır. Bu olumsuz tanımlamayı nasıl pozitif hale getiririz diye çalışılır. Alternatif roller, düşünce şekilleri öğretilir.

Cinsel Bilgi Eğitimi Önemli mi?

Prof. Dr. Halim Hattat: Evet. Cinsel IQ dediğimiz cinsel zeka seviyelerinin gelişmesi, kişinin kendi ve partnerinin cinselliğini anlayabilmesi, iletişim kabiliyetinin gelişimi için doğru cinsel bilgilere sahip olmak şart. Mesela ilk gece ilişkisi konusunda bilgi sahibi olmayan, ne bekleyeceğini bilmeyen bir kişi eksik ve yanlış cinsel bilgi edinirse endişe hisleri geliştirip balayı empotansı dediğimiz bir duruma girebilir. Veya kadında ilk gece korkusu ile vajinusmus ya da ağrı soruman görülebilir. Yani ilk cinsel ilişkiler, ergenlere cinsel eğitim konularında yardımcı oluyoruz. Bir de evlilik ve hamilelik konusunda cinsel eğitim veriyoruz. Bebeğe zarar vermeyecek pozisyonlar konusunda eğitim veriyoruz. Cinsel sorun yasayanlarda cinsel eğitim eksikliğine çok sık rastlıyoruz. Mesela yaşla birlikte meydana gelen doğal değişimler konusunda da eğitimler veriyoruz. Yaşlılarda da cinsel fonksiyonlardaki yavaşlamanın doğa ve nihai sonuç olduğu inancı oluşuyor. Yaşlanma sürecinde neler normal, cinsel hastalıkları geciktirmek için neler yapılabilir ve nasıl tedavi edilir öğretiyoruz.

Cinsel Terapi Kimlere Uygundur?

Prof. Dr. Halim Hattat:
Cinsel ilişkide aksama yasayan, cinsel yaşam kalitesi düşmüş olan, cinsel yaşamdan aldığı keyif, haz ye tatmini arttırmak isteyen herkese uygundur.

Cinsel Terapi Kimlere Uygulanmaz?

Prof. Dr. Halim Hattat: Eşlerini-partnerlerini aldatan kişileri genelde terapiye almıyoruz. Partnerlerinden birini aldatmayı bırakacak ki biz tedavinin sonucunu göreceğiz. En azından tedavi boyunca aldatmayı durdurmasını istiyoruz. Bir de cinsel terapi ağır depresyonda, ağır psikiyatrik hastalıklarda kullanılmıyor. Bu tip sağlık sorunlarında önce bu sorunlar çözümleniyor sonra cinsel terapi uygulanıyor.

Cinsel Terapi Ne Kadar Sürer?

Prof. Dr. Halim Hattat: 4 ile 6 haftalık oturumlar şeklinde düzenlenir. Her seans 40-50 dakika sürer. Bireysel veya çift olarak tedavi edilebilir; Hatta çift olarak gelmesini tercih ederiz. Biz koçluk yapıyoruz ve yol gösteriyoruz.

Eşin Desteği Önemli mi?

Prof. Dr. Haliin Hattat: Çok önemli. Tüm dünyada artık yeni trendler sadece hastayı değil hastayla partnerini bir bütün olarak hedef alıyor. Eğer partnerleri destekleyici olursa hastalarda tedavi başarısı daha yüksek oluyor. Tabii bir başka nokta da var. Hastaların cinsel sorunları partnerlerinin cinselliğini de mutlaka etkiliyor. Bazen sertleşme sorunu yaşayan bir hastaya tedavi uygularken partnerine de cinsel isteksizlik veya uyarılma sorunları konusunda tedavi uygulamaya başlıyoruz. Erkekte sorun olduğunda kadında da sorun çıkabiliyor. Erkeğin tedavi olması kadında tatmini artırıyor. Aynı şekilde kadın da isteksizlik, orgazm problemi, ağrı varsa erkek etkileniyor.

EMDR Tedavisi Nedir?

Prof. Dr. Halim Hattat:
1980′lerin sonunda bulunan özel bir terapi tekniği. Özellikle travmatik yaşantı içinde olan bireyler için geliştirilmiş özel bir terapidir. EMDR tedavisini cinsel travma yaşamış, tecavüz, taciz hikayesi olan kişilerede uyguluyoruz. Bu tedavi ile travmatik olayın kişiye getirdiği duygusal yükü kaldırmak mümkün oluyor. Tabii aslında cinsel sorun da bir travmadır. Çünkü cinsel sorun kişinin kendine saygısını, kendine güvenini, cinsel kimliğini sorgulamasına neden oluyor. Bu nedenle sertleşme problemi, erken boşalma veya vajinusmus sorunu yaşayan kadınlar EMDR tekniği ile kolayca tedavi edilebiliyor.

Benzer Yazılar
Vajina Estetiği
Cinsel Sağlık 14942
Cinsellik ve Faydaları
Cinsel Sağlık 8756
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.