Tüm bayanların bilmesi gerek bir tarif Klasik Kek Tarifi
Kek Tarifleri 31.03.2025 12:19
6818 kez okundu

KEK YAPMAK EN BASİT HAMUR İŞİ GİBİ GÖRÜLÜR FAKAT KABARMAYAN KEKLER BUNUN PEK DE DOÐRU BİR TESPİT OLMADIÐININ KANITI GİBİDİR.BEN KEK YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM EÐER BENİM GİBİ SİZ DE KEK YAPMAYI SEVİYORSANIZ TARİFLERİMİN İŞİNİZİ ÇOK KOLAYLAŞTIRACAÐINA İNANIYORUM. İNŞALLAH YAZDIÐIM PÜF NOKTALARI UYGULAYARAK GÜZEL KEKLER YAPARSINIZ ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN

 

1.Kek için kullanmamız gereken malzemelerin hepsinin 25 derece yani ( oda sıcaklığında) olması gerekmektedir.Özellikle dolapta muhafaza ettiğimiz süt, yoğurt, margarin,yumurta soğuk olmamalıdır.

2.Kek hamuruna geçmeden  önce kek hamurunu dökeceğiniz kek kalıbını hazırlamalısınız .Çünkü kek hamuru bekletmeye gelmiyor .Kalıbımızı hamuru çırpmaya başlamadan önce hazır hale getirmeliyiz. Kalıbımızı önce margarinle yağlayalım. Bunu yaparken bir fırça yardımıyla her yere eşit dağılım sağlayabiliriz.ben margarin kullanıyorum bunun  sebebi kekin kabarırken kalıbın kenarlarına tutunabilmesi için. Kalıbın her yerini eşit miktarda yağladıktan sonra 1 dolu yemek kaşığı unu kalıba serpiştirin.Unun kalıbın her yerine  yapışmasını sağlayın.Fakat unun fazla olmamasına dikkat edin unun fazlasını dökün. Bu işlemler kekinizin kalıptan yapışmadan kolayca çıkmasını sağlayacaktır.

3.(kekimizi yapmaya başlamadan önce belirtmek istiyorum ki kek malzemeleri belli bir sıraya göre konulmalıdır) Kekimizi yapmaya yumurta ve şekeri aynı kapta buluşturarak başlıyoruz ve beyaz bir köpük görünümü elde edene   çırpıyoruz. Kekimizin kabarması için bu işlem çok önemlidir. Çünkü şekerin tamamen erimiş olması gerekir.

4.Üçüncü aşamayı başarılı bir şekil de gerçekleştirdikten sonra kekimize sıvı malzemeler ekleyerek devam ediyoruz süt ,sıvıyağ, yoğurt vb
Yumuşak ve ıslak bir kek elde etmek istiyorsanız kekinize  süt koymalısınız.Özellikle keki benim gibi kakaolu seviyorsanız kekinize süt koymayı unutmamalısınız. Böylelikle kekiniz çikolata tadı alır.

5.Sıvı malzemeleri kullandıktan sonra kekimize eklememiz gereken katı veya toz malzemeler varsa bunları eklemeliyiz unu bu malzemelerden sonra kullanmalıyız. Katı malzemeler kekimizin neli olacağına karar verecek olan malzemelerdir. örneğin:kakao,tarçın,havuç,portakal  rendesi gibi kekimize olağan üstü tad katacak malzemeleri undan önce kullanılmalıyız.

6. Un gibi toz malzemeleri elekten geçirmeyi unutmayınız aksi takdir de malzemeler topaklanır ve kekimiz pişse bile bu minik topaklar yerken ağzımızda hoş olmayan tadlar bırakacaktır. Ayrıca unu elemek  kekin kabarmasına katkı sağlar. Fakat yine dikkat edilmesi gereken bir şey var unu yavas yavas eleyip karıstırıp tekrar elemelisiniz bir anda bütün unu elekten geçirmeyiniz. Yoksa topaklanma sorunuyla tekrar karşılaşırız.

8.kabartma tozumuzu kek hamurumuza ekledikten sonra kekimizi, metal uçlu mikserle veya kaşıkla karıştırmayınız.bunun yerine tahta kaşıkla karıştırınız. Çünkü metal malzemeler kabartma tozunun etkinliğini azaltmaktadır.

9. Ceviz,fındık,kuru üzüm gibi malzemeleri kekimizin son aşamasında kek hamuruna eklemeliyiz.( un eklenip karıştırıldıktan sonra).Çünkü bu malzemelri önce eklerseniz unu koyduğunuzda taneli olan malzemeler hamurun karıştırılıp kıvama getirilmesini engeller.Ve kekini kuru üzümlü sevenler için bir püf nokta: üzümlerimizi önce yıkayıp sonra unlayıp koymalısınız. Bu işlem üzümlerinizin dibe çökmesini engelleyecek ve homojen olarak dağılmasını sağlayacaktır.

10.Son olarak kekinizde damla çikolata tercih edecekseniz  yine damla çikolataları en son kullanmalısınız.(un eklenip karıştırıldıktan sonra)

11.Kek hamurumuzu kabartma tozu koyduktan sonra bekletmeden yani 2-3 dk. içinde fırına koymalısınız.

12.kek hamuru çok bekletmeye gelmez hemen kalıba dökmelisiniz.Hazırladığımız kek hamurunu önceden yağladığımız ve unlamış olduğumuz kalıba yavaşça dökmeliyiz.Eğer hızlı dökersek içerisinde  hava kabarcıkları olur.Hamurumuzu tamamen döktükten sonra s kalıbımızı  3 kez tezgaha vurursak hamurun içindeki hava kabarcıkları azalır.E artık sevgili kekimizi  fırına koyabiliriz .

13.Kekinizi 180 derece sıcaklıkta pişirmelisiniz .Fırına koyduğunuzda saatlerinize iyi bakın  süre tutmak önemlidir;). ilk 20 dk.kesinlikle fırını açmamalızınız.Yoksa kabarsın diye yaptığımız okadar uğraş boşuna gider..20 dakikanın sonunda pişip pişmediğini kürdan yada bir çatal batırıp anlayabilirsiniz.Batırdığınız şey her ne ise kürdan yada çatalda kekin hamurundan hınzır bir parça yoksa kekiniz pişmiştir .

NOT:Ha bu arada size bir sır vereyim KEK EN GÜZEL 180 DERECEDE PİŞER.

14.Biliyorum artık sabırsızlandınız fakat pişen  keki fırından hemen çıkarmayın.Fırın kapağını hafifce aralık bırakın.10-15 dk.kekimiz fırının içinde kalsın. Sonra fırından çıkarın ama   kalıpta biraz  kalmasında yarar var çünkü kekimizin biraz ılıması gerekiyor. Kekimiz ılıktan soğuğa dönerken  kalıbımızı ters çevirdiğinizde çok rahat çıkacaktır .Ilımadan çıkarmaya kalkışırsanız kekimiz  parçalanacaktır ki bunu hiç istemeyiz değil mi?

VE NİHAYET KOMŞULARI KISKANDIRACAK OLAN KEKİMİZ SUNUMA HAZIR AFİYETLER OLSUN EFENDİM..

Benzer Yazılar
Efsane lezzet Ağlayan Kek
Kek Tarifleri 7752
Bademli Kek Tarifi
Kek Tarifleri 3366
Kakaolu Islak Kek Tarifi
Kek Tarifleri 507976
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.