Emzirirken Hamile Kalmak Doğum Sonrası Aile Planlaması
Kadın Sağlığı 31.03.2025 12:19
3747 kez okundu

Emzirirken Hamile Kalmak Doğum Sonrası Aile Planlaması

DOÐUM SONRASI AİLE PLANLAMASI HİZMETLERİ

 

Doğum sonrası donem, gebeliğin başlangıcından doğumdan sonraki altıncı haftanın sonuna kadar olan süreyi kapsar. Kadın genital organlarının  ggğumdan önceki anatomik ve fizyolojik durumuna ulaşması 6 hafta suren bir  zamanı kapsar.

 

Yeni doğum yapmış olan annelerin aile planlaması hizmetlerine en çok ihtiyaç duyduğu ve en yüksek oranda kabul ettiği bu donemde doğru bilgilendirilmeleri gerekir. Kendileri için uygun ve etkili bir aile planlaması yöntemi seçmeleri ve bu hizmeti almaları sağlanmalıdır. Bu alanda yürütülecek olan çalışmalar, kadın ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi yönünde atılacak önemli adımlardan biridir. Yeni doğum yapmış olan bir annenin hangi yöntemi kullanabileceği, bebeğini emzirmesi ile yakından ilgilidir. Bebeklerini hiçbir kısıtlama getirmeksizin emziren annelerde (gece ve gündüz her istediğinde) gebeliği engelleyen biyolojik mekanizmalar harekete geçer, Laktasyon Amenoresi yöntemi olarak bilinen bu durumda da gebe kalma ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır.

EMZİREN KADINLAR

 

İlk tercih edilecek Yöntemler

 

Rahim İçi Araç (RİA): Emziren Kadınlar için en güvenilir yöntemlerden biridir.

 

Rahim içi Araç (RİA) uygulaması doğum sonrası ilk hafta mümkünse ilk 48 saat içinde yapılmazsa, normal doğumlardan 6, sezeryandan 8 hafta sonra uygulanabilir. Adet kanamasını beklemeye gerek yoktur.

 

Eğer Rahim İçi Araç uygulanamıyorsa tercih edilecek yöntem Kondom'dur. Diyafram ve Servikal Başlık 6 haftalık loğusalık dönemi geçtikten ve akıntı kaybolduktan sonra kullanılır.

 

Oral Kontraseptifler; düşük dozlarda dahi içerdikleri östrojen nedeni ile anne sütü üretimini azalttıkları için emziren kadınlarda ilk 6 hafta içinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer, aile isterse kalıcı yöntem olarak tüp ligasyonu ve vazektomi yöntemleri kullanılabilir.

 

EMZİRMEYEN KADINLAR

 

(RİA), tüp ligasyonu, kondom, spermisit ve yalnız progestin içeren yöntemler hemen uygulanabilir.

 

Oral veya enjekte edilen kombine kontraseptiflere, olası pıhtılaşma sorunları nedeniyle dördüncü haftadan sonra başlamak daha uygundur.

 

Diyaframı ise ancak uterus normal boyutlarına döndükten sonra yani altıncı haftadan sonra kullanılabilir.

Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.