Amniyosentez Yerine Kan Testi
Gebelik 31.03.2025 12:19
8424 kez okundu

Amniyosentez Yerine Kan Testi

Anne karnındaki bebekte anomali olup olmadığı, anne adayları üzerinde yapılacak yeni geliştirilen bir kan testiyle anlaşılabilecek.

Hamilelik döneminde bebekte anomali olup olmadığının, anne adayının karnından su alınarak yapılan, ancak düşük riski doğurduğu için endişeye neden olan "amniyosentez" yerine, yeni geliştirilen bir kan testiyle anlaşılabilecek.

Anne karnındaki bebeğin kromozom tayini, Akdeniz anemisi ve bazı genetik hastalıkların bulunup bulunmadığının belirlenmesi için halk arasında "baş suyu" denilen amniyotik sıvının ince bir iğneyle alınıp analiz edildiğini biliyoruz. Bu testin sıklıkla gebeliğin 16-20 haftaları arasında yapılmakta, ancak 11 ile 15. haftalar arasında da erken amniyosentez işlemine başvurulabilmektedir.  

16-20. haftalardaki amniyosentezle daha çok fetusun (anne karnındaki bebek) kromozom analizi yapılmaktadır. Ayrıca, diyabet gibi nedenlerle gebeliğin 36-37. haftasında fetusun erken doğurtulması gerekirse, akciğerlerinin gelişip gelişmediğinin anlaşılması için de yine amniyosentez yapılıp akciğer matüritesine bakılır.

Down sendromu açısından artmış riski olan anne adaylarına, önceki gebeliklerinde Down sendromu gibi kromozom anomalili bebek dünyaya getirenlere, Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi, müsküler distrofi gibi ailesinde genetik hastalığı olanlara, 35 yaşını geçen hamilelere, takip ultrasonografisinde anomali saptananlara amniyosentez önerilmektedir. Deneyimli ellerde yapıldığı takdirde risk çok daha düşük olmakla birlikte, bebeğin kaybedilmesi ihtimali de bulunmaktadır.

Amniyosentezin, ultrasonografi eşliğinde, mümkün olduğunca plasentanın olmadığı bölgeden girilip amniyotik sıvı alınarak yapılmaktadır.

Yüzde 0.5-1 arasında bebeğin kaybedilmesi riski olmasının, anne adayları ve hekimlerde tedirginliğe yol açtmakta, bu nedenle uzun zamandır bu riski en aza indirecek ya da tamamen ortadan kaldıracak yeni yöntem üzerinde araştırmalar yapılmaktadır.

İngiltere, ABD ve İtalya’da sürdürülen çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlanmaktadır. Amniyosentezin yakında "tarihe karışması" beklenmektedir.

İtalya’nın Perugia Üniversitesi’nden bilim adamlarının bebeğin anne kanında buldukları DNA’sını kültürde çoğaltarak anomali tespiti yapabilmektedir.

Bebekte anomali olup olmadığı, anne adayının karnından su alınarak yapılan, ancak düşük riski taşıyan amniyosentez yerine, yeni geliştirilen bir kan testiyle anlaşılabilecek. ’FISH’ adı verilen bu yöntemle 11-16. haftalar arasında eksik kromozomlar ve bebeğin cinsiyeti belli olabilecek. Ayrıca Down sendromu gibi rahatsızların da içinde yer aldığı Trizomi 13, 18 ve 21 de belirlenebilecek. Böylece artık girişimsel yöntemlere ihtiyaç duyulmadan bazı hastalıkların tanısı anne karnında tespit edilebilecek.

Bir kaç yıl içinde Türkiye’ye de gelmesi beklenen yöntemin, Antalya’da 18-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin 8’inci Ulusal Kongresi’nde masaya yatırılacak ve gelişmeler Türk uzmanlara da aktarılacaktır.

Bu yöntem aynı zamanda CVS’ye (kordon kanından örnek alma) de alternatif olacaktır. Bu test amniyosenteze alternatif olabilir, ama rutin olarak uygulamaya geçmesi için zaman gerekiyor. Halen dişi fetuslarda hata riskinin daha yüksek olması ya da fetusun annenin mutasyonunu taşıması gibi bazı kısıtlamaları var.

Hamilelikte düşük beklentileri nelerdir yazısı kategoriye eklenmiştir.

Gebelikte yapılan testler kategoriye eklenmiştir.

 

Benzer Yazılar
Yorumlar (1)
gurbet kusu

31.03.2025 12:18

Öncelikle sitenizden dolayi sizleri kutlamak istiyorum.Yurtdisinda yasiyorum. Benim bir sorum olacak sizlere,42 yasindayim. bir kizim var, ilk dogumumu 39 yasinda yaptim,simdi ikinci kez anne olmak istiyorum ve yasdan dolayi endiselerim var,dogumdan önce 5-6 süreyle tansiyon ilaci kullanmistim, fakat hamileligim boyunca tansiyon degerlerimde herhangi bir yükselme olmadi.yüksek tansiyondan bahsediyorum bu arada.Bebegim 1,5 yasindayken tekrar 3-4 ay süreyle düsük dozlu yani 5mg olan ilaci dörde bölerek kullandim. Doktorum tansiyonumun normal oldugunu ve ilaci birakabilecegimi söyledi biraktim.Ayrica annem 35-40 yillik hipertansiyon hastasi ve sürekli ilac almakta genetik olarak etkili oldugunu biliyorum ama bilgilendirilirsem sevinirim.Ayrica yasimdan dolayi ve ilk hamileligim sebebiyle amniyosentez yaptirmistim herhangi bir sorun olmadi cok sükür, bebim cok saglikli bir cocuk.Doktorumla konustum ikinci gebelikte de amniyosentez yapariz diyor, tansiyon yükseldiginde ilac verilebileceklerini söyledi bu konuyla ilgili bilgilerinizi bekliyorum cok tesekkür ederim iyi calismalar diliyorum.
Yorum Yap
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.